Skip to content

Dumoulin: ‘Mezelf een beetje vergeten’​

Een paar weken geleden zag ik een nieuwsbericht op de website van NOS: Dumoulin stopt voor onbepaalde tijd met wielrennen: ‘Mezelf beetje vergeten’.

Het wielrennen volg ik niet zozeer, maar deze 2 zinnen intrigeerden mij. Ik heb de naam Dumoulin uiteraard de nodige keren voorbij zien komen in het nieuws. Het beeld dat ik bij Tom Dumoulin heb is en jonge man in een strak pak met een topconditie en scherpe focus op zijn team en presteren; en de wil om 100% succesvol te zijn. Een droom-carrière zou je denken, maar wat is hier toch aan de hand?

In het artikel geeft Dumoulin aan: “Ik wil graag dat de ploeg blij met mij is, dat de sponsoren blij zijn, dat mijn vrouw en mijn familie blij zijn. Daardoor wil ik het voor iedereen goed doen, maar ben ik mezelf het afgelopen jaar een beetje vergeten. Wat wil ik, de mens Tom Dumoulin met zijn leven op dit moment?” Een meer dan legitieme vraag en zo herkenbaar.

“Ik vind het indrukwekkend hoe pro-actief hij is geweest. Hij wilde het probleem echt aanpakken.” 

De vergelijking is gauw gemaakt, voor zowel de jonge als de meer ervaren professionals in zowel het bedrijfsleven als ook hoog-risico beroepen. Vol gas de carrière in om succesvol te zijn, om er uit te halen wat erin zit. Dienstbaar zijn tot op de laatste vezel. Grenzen verkennen en op adrenaline doorgaan. Succes is op een manier verslavend, het smaakt naar meer. Ambitieus zijn is een prima energiebron, je kunt harder en verder gaan en houdt het langer vol. Het helpt je om carrière en familie te combineren, zelfs om in die enorme spagaat te zitten en dan nog presteren in de verschillende rollen naast elkaar. Je bent werknemer of misschien werkgever en ook moeder of vader of tante of oom, buurman of buurvrouw, sportteamlid, verenigingslid of bestuurslid en noem maar op. En daarnaast ook partner van en broer of zus. Vergeet vooral niet je rol van dochter of zoon met toenemende taken en verantwoordelijkheden bij het meer op leeftijd komen van je ouder(s). De energie is zeer welkom èn tegelijkertijd niet onuitputtelijk. De eerste die je dan uit het oog verliest ben je dan vaak zelf.

En dat komt omdat we onbewust gedreven worden door patronen en verwachtingen. Verwachtingen vanuit je gezin van herkomst, je vriendenkring, je huidige relatie. Of zoals iemand het onlangs zei: “Eigenlijk zijn we allemaal insecure overachievers”. Onzekere uitslovers, omdat we bewijsdrang hebben en tegelijk niet goed weten wat we zelf willen. En ik ben er zelf net zo goed één geweest. Zonder deze onbewuste en onzichtbare stok achter de deur weet ik niet of ik het ooit tot partner bij een groot advieskantoor had gebracht. Het heeft mooie avonturen opgeleverd dat zeker. Er zitten heus ook mooie kanten aan, de vraag is of het allemaal bewust is geweest.

Prachtig om te lezen, daar is namelijk moed voor nodig.

Even verder op de NOS website staat een artikel met een interview met ex-wielrenner Kittel, Dumoulin heeft hem afgelopen weken gecontact over levensvragen. Ook Kittel is een aantal jaren terug is gestopt: “Ik vind het indrukwekkend hoe pro-actief hij is geweest. Hij wilde het probleem echt aanpakken.” Prachtig om te lezen, daar is namelijk moed voor nodig.

En daar begint het mee. De moed hebben om te mogen twijfelen van jezelf, vind ik wat ik vandaag doe eigenlijk nog wel leuk? Soms geven we de twijfel geen ruimte, vanwege zekerheden als een inkomen of status. En je hebt tenslotte al die opleidingen en werkervaring opgedaan, die kun je toch niet zomaar aan de kant zetten? Dat geeft niet, dan neem je genoegen met hoe het is en dat kan oké zijn, maar je laat wellicht ook een deel van jezelf liggen. Geniet je wel echt van wat je presteert, of ben je een bijstander? Beleef je de avonturen zelf, of zie je het door andermans bril of van een afstand. Durf jezelf deze vragen te stellen en ga in gesprek met jezelf. Dumoulin heeft de moed en ik weet zeker dat het hem als mens veel gaat brengen.

Zakelijk succesvol zijn èn dicht bij jezelf blijven. 

Het raakt mij iedere keer als een persoon zich de vraag durft te stellen of er meer is in het leven en durft te twijfelen. Niets is zeker, zeker nu niet. En het is meer dan de moeite waard om te ontdekken wie jij helemaal bent. Luister naar jezelf, daarmee word je bezield leider van jouw leven. Zakelijk succesvol zijn èn dicht bij jezelf blijven. Durf jij jouw waarheid te spreken en naar je verlangen te luisteren? Stap de diepte in door volop in de ervaring te gaan. Daar begeleid ik jou graag bij.

De diepte in met beide benen op de grond, liefdevol confronterend en in verbinding met de natuur.

Nita Wink

Nita Wink