Skip to content

‘Waarom werk je zo hard?’​

We hebben afgesproken op een plek in het Amsterdamse bos bij de Historische Kiosk. Het is een heerlijk zonnige dag en de lucht is helder blauw. Ze heeft de 50 km vanaf huis door de uitgestrekte weilanden afgelegd op haar fancy carbon ros. Even afkoelen, wat drinken en downloaden, het is een heftige week geweest. 

Ze heeft de 50 km vanaf huis door de uitgestrekte weilanden afgelegd op haar fancy carbon ros. 

Verfrist gaan we het bos in voor een stevige wandeling en een robuust gesprek. De vraag uit de vorige wandelcoachsessie heeft haar niet losgelaten: “Waarom werk je zo hard”. Tijdens de wandeling worden mijn vragen indringender, we onderzoeken wat haar werkelijk drijft en botsen onderweg op heftige ervaringen in het verleden en van daaruit aangeleerde patronen. Nog niet alles kan uitgesproken worden, veel zit al heel lang weggestopt. Gaandeweg het wandelen wordt haar innerlijke stem wakker, nog zachtjes en onwennig. We luisteren en de stiltes worden langer. 

De confrontaties zijn liefdevol en ook stevig, het is regelmatig oncomfortabel en geeft tegelijkertijd inzicht.

Buiten wandelend doet de natuur mee. Die toont het licht en het donker, de vogels, een vlinder en natuurlijke obstakels op markante momenten in het gesprek. De confrontaties zijn liefdevol en ook stevig, het is regelmatig oncomfortabel en geeft tegelijkertijd inzicht. En na verloop van tijd ook ruimte en lucht. Een diepe zucht volgt. 

Terwijl ik wat lekkers te eten maak, kan ze liggend in het gras even bijkomen. Even tijd voor zichzelf. De rust die in haar dagelijkse professionele en privéleven vaak ontbreekt. 

De eerste stap naar haar originele ik is gezet, de eerste stap naar het zijn in vrijheid. 

Na het eten stapt ze op de racefiets voor de terugreis door de wederom uitgestrekte weilanden van de Randstad. Even een frisse bries en tijd voor reflectie en bezinning. De eerste stap naar haar originele ik is gezet, de eerste stap naar het zijn in vrijheid. En ik ruim de boel op en koester deze momenten en de mooie mensen op mijn pad. 

Het is zo herkenbaar dat we door hard te werken er geen ruimte is om naar onszelf te kijken. Gevangen in de dagelijkse routine en patronen, waardoor het leven aan je voorbij trekt en je je afvraagt in welke film je terecht bent gekomen.

Vraag jij je wel eens af waarom je zo hard werkt? En waarom je leven veranderen zo ontzettend ingewikkeld is. Weet jij hoe bepalend jouw (onbewuste) patronen zijn voor de dingen die je doet en de keuzes die je maakt? Wil je vrijheid ervaren en zelf aan het stuur zitten. Maak dan een afspraak zodat we samen de eerste stap kunnen zetten. 

De diepte in met beide benen op de grond. Liefdevol confronterend en in verbinding met de natuur.

Nita Wink

Nita Wink