Skip to content

Knopen doorhakken en de beste versie van jezelf worden

Ontdek het tijdens een workshop systemisch werken met paarden.

Misschien ken je dat wel. Het gevoel dat je vast zit. Je niet verder komt. Dat kan gevoelsmatig zijn of juist meer in je werk. Wat weerhoudt me om voluit te leven of functioneren? Als je je dat afvraagt is coaching met paarden wellicht iets voor jou of je team. Je hebt er ongetwijfeld nog niet eerder serieus over nagedacht, maar is het niet tijd om dat wel te doen?

Wanneer het effect van reguliere therapie of rondjes draaien in je eigen hoofd uitblijft, ben je toe aan iets nieuws. Systemisch coachen met paarden gaat een laag dieper, gaat voorbij aan de ratio direct naar het gevoel. Wat speelt er nu, wat is het meest urgent? Coach Nita Wink: “Paarden kunnen heel erg helpen door het klein te maken, weer van jou te maken, iets waar je wel mee aan de slag kunt.” Iris Garnier: “Paarden zijn super eerlijk, maar zonder oordeel.”

Gaan staan voor wie je bent

Leiderschaps- en paardencoaches Iris Garnier en Nita Wink werken graag met de systemische wijsheid van paarden. Beiden zijn gepokt en gemazeld in de corporate wereld, maar droomden ervan die wereld eens totaal anders te benaderen. Op zijn kop te zetten. En die droom is uitgekomen. De workshops met paarden zijn gericht op zowel persoonlijke als organisatievraagstukken van individuen en teams. Nita Wink: “Het is prachtig om te zien hoe de paarden helpen jou of het team inzicht te geven in persoonlijke drijfveren, dilemma’s en dynamieken.” 

Voor een succesvolle coaching met paarden hoef je overigens niet precies te weten wat er speelt. Iris Garnier: “Voel je dat je betere (leiderschaps-)keuzes wilt maken, wilt gaan staan voor wie je bent en voor wat je bent, dan helpen de paarden je verder. Waar zit de pijn? Wat houdt je tegen? Paarden laten je dat zien, maar gaan nooit verder dan je aankunt.” 

Wijsheid van miljoenen jaren

Klinkt goed. Maar hoe werkt dat dan? Eigenlijk weet niemand dat precies. Wel zijn er veel onderzoeken die bevestigen dat het werkt en zetten dus steeds meer managers het in om hun team te binden of juist (een beetje) te breken. Iris Garnier: “Het DNA van paarden is miljoenen jaren oud. Het paard werkt energetisch en werkt met zijn lijf, bewegingen en alles wat hij om zich heen heeft. Het enige dat je als deelnemer hoeft te doen is er te zijn en het te ervaren.” 

“Voor mij is de coaching met paarden vooral bedoeld om teams op een waarachtig niveau met elkaar te laten communiceren. Want bedrijven waar eerlijk zijn de norm is, redden het naar een volgend niveau. De inzichten van teamleden leiden daadwerkelijk tot meer open communicatie en ander gedrag. Hierdoor committeren teamleden zich opnieuw en op een ander niveau aan elkaar en de organisatie.” Melanie van Hemert, HR-adviseur en ervaringsdeskundige

De essentie raken

Wat het oplevert is een betere stroom van energie. Binnen systemen in je leven en werk weer kunnen handelen vanuit kracht. Nita Wink: “De ervaring leert dat je helemaal tot jezelf komt, de essentie raakt. Je weet wat je te doen staat en kunt knop­­­­­­­en doorhakken waar je misschien al jaren tegenaan loopt.” Anders gezegd, de paarden helpen je, samen met de hulp van de coaches, de beste versie van jezelf worden. Zelfs als je helemaal niks met paarden hebt. 

Nita Wink

Nita Wink