Skip to content

Leven is het meervoud van lef

Alweer 5 jaar geleden leverde ik mij partnerrol bij PwC in en hing mijn accountantstitel in de wilgen. De tijd vliegt. Soms kom ik nog oud-collega’s tegen die mij vragen waar ik terecht ben gekomen. Het antwoord is eenvoudig: bij mezelf. De reis was niet altijd eenvoudig, maar zeker de moeite waard.

Terwijl ik vijf jaar geleden de laatste handen schudde, de laptop inleverde en de deur uitliep had ik nog niet helemaal scherp wat het was wat ik ging doen. Één ding had ik mijzelf beloofd en dat was dat ik veel meer buiten wilde zijn. Een aantal maanden voor mijn vertrek was ik van mijn geboorteplek Bramsche in Duitsland naar huis gelopen in Amsterdam. Tien dagen met mezelf onderweg. Buiten, in de bossen, door de velden en door dorpjes en steden. Stap voor stap ruim driehonderd kilometer afgelegd. Genietend van alles om mij heen. Wat ik mij daar realiseerde is dat ik alles al heb wat nodig is. Dus ook alles om gelukkig te worden in wat ik doe.

Met die realisatie ben ik 5 jaar geleden begonnen met mogelijkheden verkennen en nieuwe dingen proberen. Heerlijke avonturen beleefd, alleen en vooral ook samen met anderen. Na de Master Consulting en Coaching for Change van INSEAD, ben ik samen met compagnon Femke Kruiderink een boutique firm FNX Company gestart voor teamcoaching en leiderschapsontwikkeling. Samen hebben we mooie trajecten mogen begeleiden. Zo hebben we in Dubai honderd Arabische vrouwen meegenomen in reflectie- en aardingsoefeningen, in Italië hebben we een retreat gefaciliteerd voor 70 creatieve mensen en met een advocatenteam zijn we de bossen ingegaan. Vol passie en power. En het vertrouwen in ervaringsgericht leren. Met vallen en opstaan en steeds dicht bij jezelf blijven.

'Rediscover yourself, empower others'.

Al snel daarna kwamen de paarden op mijn pad. Voor iemand die deze dieren vooral langs de snelweg had zien staan, was er werk aan de winkel. Bij een prachtige pension- en trainingsstal in Abcoude werd ik de 40+ stagiair en hielp ik voor dag en dauw de paarden binnen en buitenzetten. Zo stond ik tussen de merries met veulens, de jaarlingen en jonge hengsten en leerde ik de verschillende typen paarden kennen en alle basics. Ik voelde mij snel thuis en een eigen paard werd onvermijdelijk. Inmiddels zijn Zidane en Froucke mijn leven ingewandeld en hebben deze mooie Friezen mijn hart volledig gewonnen. De systemische en sjamanistische coachopleiding met paarden is afgerond en ondertussen ben ik zelf opleider tot paardencoach bij Kifungo. En wekelijks coach ik individuen, families, professionals en teams samen met co-coach Iris Garnier en natuurlijk met de paarden.

Proberen, reflecteren, kiezen, verder ontdekken en iedere keer opnieuw in het diepe springen.

De afgelopen jaren kenmerken zich vooral door het lef om keuzes maken. Nieuwe dingen uitproberen, met soms flinke zenuwen. Goed luisteren naar waar ik energie van krijg. Onderscheid leren maken tussen wat ik op kracht doe en wat op flow ontstaat. Proberen, reflecteren, kiezen, verder ontdekken en iedere keer opnieuw in het diepe springen. Soms een deuk in mijn ego oplopen en ook tranen van het lachen en de opluchting. Keuzes maken vanuit de combinatie van hoofd, hart en buik. En steeds weer een stap verder. Altijd zelf doen, maar zeker niet alleen.

‘Leven is meervoud van lef’, deze quote van Loesje is mij altijd bij gebleven. Lef, het vermogen om iets te doen wat je beangstigt. Voor mij geeft de Engelse taal met het woord courage de ware betekenis. Het komt van ‘cor’, het Latijnse woord voor hart. Oftewel de kunst van “To speak one’s mind by telling all one’s heart.” Luisteren en acteren naar je hart.

Dat is wat ik heb gedaan de afgelopen jaren. Stap voor stap. Luisteren naar mijn hart en keuzes maken. Afscheid nemen van hoe ik dingen altijd heb gedaan. Kiezen voor zaken die niet altijd in het bekende patroon of in de verwachtingen van anderen lijken te passen. Met als gevolg dat ik dingen doe waar ik intens blij van word.

Het komt nu allemaal samen in de combinatie van observatie, natuur en paarden in de coaching. Het Diepte-traject, coachen vanuit verbinding en het vertrouwen dat ieder mens alles al in zich heeft om voluit te kunnen leven. Met een ervaringsgericht persoonlijk traject waarbij hoofd, hart en ziel gaan samenwerken. Zodat je zakelijk succesvol kunt zijn èn dicht bij jezelf blijft.

Dicht bij mezelf, daar ben ik terecht gekomen. En dat buiten. Een mooiere plek kan ik mij niet voorstellen. Ik leef en ben professioneel buitenspeler. Wie ben jij?

De diepte in met beide benen op de grond. Liefdevol confronterend en in verbinding met de natuur.

Nita Wink

Nita Wink