Skip to content

Soms denk ik echt: idioot, wat heb je gedaan?

Ambitious Mama’s in de spotlight. Een interview met Nita Wink die haar partnerschap bij een groot accountantskantoor opgaf en haar droom najaagt: als executive coach vrouwen empoweren.

Ambitious Mama – februari 2016 – door Renate Tromp

Ambitie

Ambitie betekent voor mij energie stoppen in datgene dat belangrijk voor me is. En daarin heb ik recent pittige keuzes gemaakt. Ik heb afscheid genomen van mijn vak als accountant. Een vak dat me de kans gaf om met mensen en organisaties op een hoog niveau te sparren. Zo’n ommezwaai is best spannend: dat wat ik kan, wil ik niet meer. En dat wat ik wil, kan ik nog niet, of daar heb ik relatief minder ervaring in. (lachend) Dat maakt me niet per definitie zelfverzekerder. Soms denk ik echt: idioot, wat heb je gedaan?

Mijn ambitie voor de toekomst is als coach/begeleider de ziel terug brengen in leiderschap. Ik heb gezien dat veel – nog steeds meestal mannelijke – leiders gedehumaniseerd zijn. Ze zijn vooral bezig met targets en analyses. Maar het gevoel, de menselijke waarde is weg. Om dat doel terug te halen en tegelijkertijd meer vrouwen in leiderschap te betrekken, wil ik in mijn coaching onder andere dromen gebruiken. Dromen zijn prachtige brieven in symbooltaal aan onszelf waarin liefdevol en tegelijk genadeloos de obstakels voor verdere groei worden getoond. Bij mannen kun je de betekenis van hun dromen gebruiken om ze zachter te maken. Bij vrouwen juist om ze sterker te maken.

Veel vrouwen zijn geconditioneerd om lief en ondersteunend te zijn, maar er is ook die andere kant. De kant die weet wat zij zelf wil. Veel vrouwen dromen dat ze boos zijn omdat die kant er overdag niet mag zijn. Als wij vrouwen onszelf daarvan bevrijden worden we sterker, stabieler, daadkrachtiger. Meer één mens. Maar daarvoor moeten we loslaten wat we kennen. Net als ik heb gedaan. ‘What got you here, won’t get you there.’

Carrière

Voordat ik besloot om mijn carrière aan de wilgen te hangen en mijn partnerschap bij PwC op te geven nam ik een sabbatical. Ik wilde nadenken over mijn toekomst en liep mijn eigen Santiago de Compostella route. In tien dagen liep ik van Bramsche, vlakbij Osnabrück in Duitsland, waar ik geboren ben naar mijn thuis in Amsterdam. Die wandeling brak iets open en de maanden erna genoot ik enorm van de extra tijd met de kinderen. Ik wist dat mijn werk als accountant eigenlijk wel klaar is, de ontwikkelingen in het vak passen steeds minder bij wie ik ben. Het puur accountant zijn, organisaties controleren, past mij niet meer. De conclusie was onvermijdelijk: ik ging niet terug naar mijn bedrijf. Het is tijd voor een nieuw avontuur.

In mijn nieuwe carrière ga ik met een aantal mensen ondernemen op het gebied van persoonlijkheids- en leiderschapstrainingen. Ik word heel blij van mensen en vooral vrouwen empoweren en ben nu bezig met een project in het Midden-Oosten om ambitieuze vrouwen een sterkere stem te geven en te laten ervaren waar hun kracht ligt. Hoe ik mijn nieuwe carrière ook precies ga vormgeven: één ding weet ik zeker. Ik wil niet meer zo veel weg zijn van de kinderen. Sinds ik weg ben bij PwC heb ik weer ontdekt hoe leuk het is om moeder te zijn. Ik wil de ontdekkingsreis van mijn eigen kinderen meemaken.

Alle ballen in de lucht

Ik heb het geluk gehad dat ik een man ben tegen gekomen die om kon gaan met een verdeling van 90% – 10%. Nu de druk bij mij weg is, is er meer ruimte voor hem om klussen aan te nemen. Ik zal de laatste zijn om PwC de schuld te geven van al die tijd dat ik weg was van huis. Dat zit helemaal in de aard van het beestje. Dus ik zal me daar bewust van moeten blijven.

Het verschil met vroeger is dat mijn behoefte niet meer vanzelfsprekend bij mijn werk ligt. Ook daarover heb ik getwijfeld. Kan ik het als ambitieuze vrouw wel maken om af te haken? En is wat ik nu doe afhaken? Maar een andere oplossing zie ik niet. Ik wil dingen doen waar ik energie van krijg en energie stoppen in datgene dat belangrijk voor me is. Werk dat mijn leven verrijkt en tegelijkertijd past in mijn gezinssituatie. Dus nee, er is geen weg terug. Dit is mijn nieuwe ambitie.

Droom

Mijn droom is iets in beweging te zetten door spiritualiteit terug te brengen naar professionals en naar leiderschap. Niet zozeer het bovennatuurlijk, maar juist dat wat dicht bij de natuur staat. Naast de kennis kant, de rationalisaties, de analyses wil ik ook de ziel in mensen naar boven halen. Onze connectie tot die energiebron, noem het intuïtie, aanboren. Misschien klinkt het allemaal nog vaag, maar ik voel precies wat ik bedoel en ga het doen. En als je mij vraagt waar ik over vijf jaar wil staan, dan is mijn antwoord ‘met mijn dochter op Times Square’. Waarom? Misschien om haar het bruisende centrum van de wereld te tonen en te zeggen: ‘It’s all yours!’

Nita’s tip aan ambitious mama’s: Ga een pokkeneind lopen. Dat geeft je de tijd om dicht bij jezelf te komen en echt te voelen wat je wilt. Blijf letterlijk het ene been voor het andere zetten, dan kom je er vanzelf. Voor mij was het zeker een ontdekkingsreis.

Nita Wink (45): Executive coach en begeleider met paarden, denker met frisse blik en dromer. Getrouwd met Kees van der Giessen (40): direct mail freelancer. Twee kinderen Janna (9) en Fedde (6).

Nita Wink

Nita Wink